Back to the List

Facebook a realizat un experiment si a verificat teoria celor sase grade!

Teoria celor sase grade (six degrees of separation) a fost detronata de Facebook. Teoria lui Frigyes Karinthy spune că indivizii sunt separaţi prin şase grade de contact social. Astfel, dacă o persoană se află la un pas de o altă persoană pe care o cunoaşte şi la doi paşi de fiecare dintre persoanele care sunt cunoscute de către persoanele pe care le cunoaşte, atunci orice persoană se află la cel mult şase paşi distanţă de oricine din lume. Fiecare om este, în medie, la şase paşi distanţă de oricare altcineva din lume. Între noi şi cealaltă persoană sunt cinci oameni.

În prezent, Facebook a schimbat această teorie. Un studiu recent a demonstrate că între un utilizator Facebook şi altul există aproximativ 4,74 grade de separare. Autorii studiului explică «un prieten de al prietenului tău cunoaşte un prieten de-al oricărui membru al reţelei». Cercetarea a fost realizată în luna mai a anului curent şi a inclus toţi membri reţelei sociale. Mai precis, toţi cei care s-au conectat în ultimele 28 de zile la Facebook.

Rata medie dintre membrii comunitatii Facebook

Reţeaua socială are aproximativ 721 de milioane de utilizatori, 10% din populaţia globală. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Milano au exclus din studiu paginile celebrităţilor. Numărul maxim de prieteni pe care îl poate avea un utilizator Facebook este de 5000. Cu toate acestea, studiul a demonstrat că jumătate din utilizatori au 100 de prieteni, respectiv 0,000014% din numărul total de membri ai reţelei de socializare. Potrivit BBC Mundo, aproxiamtiv 99,6% din perechile de utilizatori pot fi puse în legătură prin cinci grade de separare, iar 92% dintre perechi doar prin patru grade de separare.

În 2008, între utilizatorii de Facebook erau 5,25 grade de separare. Cercetătorii spun că sunt puţine şanse ca gradele de separare să scadă sub numărul actual de 4,74.